Ramadan Festival – Versterking van Sociale Cohesie door Bridgizz
Het Ramadan Festival werd in 2005 bedacht, gelanceerd en geleid door Ahmed Larouz (2005, 2006, 2007 in Nederland), als reactie op de grote maatschappelijke tweedeling in Nederland en de rest van de wereld na diverse aanslagen en het zogenaamde “clash of civilisations”. Het festival begon bescheiden in negen steden, maar groeide snel: in het tweede jaar breidde het zich uit naar 18 steden en in het derde jaar naar meer dan 42 steden. Sindsdien is het festival internationaal gegaan, met edities in vijf Europese steden, en in 2008 lanceerde Ahmed het festival zelfs in Stavanger, Noorwegen.
Het Ramadan Festival, dat 40 dagen duurt, is een van de langste festivals van Nederland. Het doel is om ontmoetingen en blijvend contact tussen moslims en niet-moslims te stimuleren, zodat mensen met verschillende sociale, culturele en religieuze achtergronden elkaar beter leren kennen in hun directe leefomgeving.
Tijdens de Ramadanperiode nodigen moslimfamilies buurtgenoten uit voor een ‘blind date’ in hun huis om samen de iftar, de maaltijd na zonsondergang, te delen. Daarnaast worden er lezingen en feestelijkheden georganiseerd om de ontmoeting verder te stimuleren. Het festival is geen religieus evenement, maar een viering van verbinding en ontmoeting.
Sinds de lancering is het Ramadan Festival uitgegroeid tot een groots evenement met internationale reikwijdte. Met activiteiten in veertig steden wereldwijd, blijft het festival groeien en impact maken.
Ahmed Larouz werd voor dit initiatief erkend door de Verenigde Naties als een van de winnaars van de ‘Marketplace of Ideas-competitie’ (Turkije, 2009). Hij heeft het festival ook succesvol geïntroduceerd in landen zoals het VK, België, Zwitserland en Noorwegen.

